MonumentFor
proiecte
lecția de patrimoniu
Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural
Povestim despre locuri și monumente istorice, despre tradiții și, mai ales, despre oamenii care le-au dat viață. Înțelegem și punem laolaltă istorie, arhitectură, artă, spiritualitate, etnografie, antropologie, așa cum se îmbină acestea firesc, în obiectivele de patrimoniu. Propunem activități creative. Călătorim împreună în inima Bucureștilor de-altădată.

Ce este patrimoniul cultural? Cine sunt personalitățile care au contribuit la dezvoltarea orașului și care sunt locurile care păstrează urmele devenirii sale? Cum coabita lumea rurală cu cea urbană într-un oraș în perpetuă schimbare? Care erau locurile de recreere ale bucureștenilor? Ori meseriile, obiceiurile și tradițiile în orașul vechi și cum s-au transformat ele până în zilele noastre? Cum au influențat toate acestea devenirea Capitalei contemporane și, mai cu seamă, cum sunt ele relevante astăzi și de ce merită cunoscute? sunt doar câteva dintre temele discutate și întrebările lansate în cadrul Lecției de patrimoniu București, un proiect pilot de educație pentru patrimoniu prin care copiii și adolescenții sunt invitați să descopere diversitatea culturală a orașului nostru.

Povestim despre locuri și monumente istorice, despre tradiții și, mai ales, despre oamenii care le-au dat viață. Înțelegem și punem laolaltă istorie, arhitectură, artă, spiritualitate, etnografie, antropologie, așa cum se îmbină acestea firesc, în obiectivele de patrimoniu. Propunem activități creative. Călătorim împreună în inima Bucureștilor de-altădată.

Lecția de patrimoniu este un proiect de e-learning și se adresează deopotrivă elevilor (7-18 ani), părinților și cadrelor didactice. O introducere în domeniul patrimoniului cultural, cu exemple din București și din România, sub forma unor episoade săptămânale prezentate de Adriana Scripcariu împreună cu fiica ei, Maria. Etapa pilot a proiectului cuprinde 20 de lecții interactive online. În total, aproape 6 ore de material audio-vizual accesibil gratuit școlilor, bibliotecilor, asociațiilor care derulează activități educaționale, precum și tuturor celor interesați să cunoască orașul altfel.

Inițiat și susținut de Primăria Municipiului București prin MONUMENT for - Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și realizat de Școala de la Piscu, Lecția de patrimoniu București a luat naștere în primăvara anului 2020 primăvară, în plină izolare, ca răspuns la o necesitate acut resimțită deopotrivă în mediul cultural și educațional autohton. În contextul pandemiei cu noul Coronavirus Covid-19, sistemul de educație românesc a fost nevoit să se adapteze rapid, reconfigurând infrastructura de învățare, materialele didactice și formatul lecțiilor. Obiectivul proiectului nostru a fost să venim în întâmpinarea cadrelor didactice și a părinților – nevoiți să devină de multe ori profesorii de-acasă ai copiilor lor – cu un suport educațional inovativ, interactiv și adaptat nevoilor
 
Episodul 1
27 mai 2020
O introducere în domeniul patrimoniului cultural prin exemple din București și din România. Știați că suntem adesea în vecinătatea patrimoniului, chiar fără să ne dăm seama? Dacă ar fi să denumim în doar două cuvinte chipul unei țări și al unui neam acestea ar fi: Patrimoniul cultural.
 
Episodul 2
3 iunie 2020
O călătorie în orașul sfârșitului de secol XVII, povestind despre locuri, oameni, mentalități și câteva cuvinte cheie pentru lumea de atunci. Cine a fost Constantin Brâncoveanu și de ce este el atât de renumit la București?
 
Episodul 3
10 iunie 2020
Pe urmele Brâncovenilor și Cantacuzinilor, descoperim un stil de arhitectură, clădirile și viața care fremăta în jurul lor. Sfântul Gheorghe Nou biserica de la kilometrul 0 al orașului nostru, vi se va deschide, cu câteva dintre tainele ei.
 
Episodul 4
17 iunie 2020
Continuăm periplul în Bucureștii de demult, alături de un mare filantrop, cel care a ridicat primul spital din oraș, la începutul secolului al XVIII-lea. Cine a fost spătarul Mihail Cantacuzino? Cum funcționa acest prim spital? Cum se tratau pe atunci bucureștenii? Cum a fost legendarul Turn al Colței? Cum s-a transformat acest loc, aflat azi în centrul orașului, de la mahalaua din secolul al XVI-lea la marele bulevard de azi? Aflând despre toate acestea, mai adăugăm noi piese în puzzle-ul la care lucrăm împreună: imaginea Bucureștiului de demult.
 
Episodul 5
24 iunie 2020
Olăritul este un meșteșug care a însoțit umanitatea de la începuturi și până în zilele noastre. În fiecare comunitate, oalele de lut ars au avut chipuri proprii, asemenea oamenilor. Vă invităm la o incursiune în istoria Bucureștilor, pe urmele vechilor olari. Cum se făceau vasele de lut? Cum erau organizați olarii? Ce este o breaslă? Pe unde era vechea Mahala a Olarilor? Hai la pas prin Bucureștii olarilor, din neolitic și până în zilele noastre!
 
Episodul 6
1 iulie 2020
Continuăm periplul nostru în lumea fascinantă a olarilor. De ce Moșii de vară erau vârful anului olăresc? Cum se decorează și cum se ard vasele de lut? Survolăm cele mai renumite olării din România, ale căror vase ajung azi în târgurile muzeelor bucureștene, aflăm despre descoperirile arheologice din zona Colțea și, mai ales, privim și desenăm multe vase de lut ars. Pe urmele vechilor olari din București, adăugăm noi cunoștințe despre acest meșteșug de demult.
 
Episodul 7
7 iulie 2020
Descoperim împreună toată larma pestriță din Târgul Moșilor, un timp foarte dorit din calendarul vechilor bucureșteni dar și al meșterilor și țăranilor din împrejurimi. O ascultăm pe Maria Tănase, participăm la Jocul Călușarilor și privim fragmente de film de la Târgul Moșilor din 1943. Hai la Moși!
 
Episodul 8
15 iulie 2020
Din nou prin Bucureștii secolului al XVIII-lea, descoperim mai pe larg felul în care se nasc orașele și cum funcționau vechile mahalale, apropiindu-ne de Mântuleasa, azi o zonă liniștită cu străduțe umbroase și case seculare. De unde a venit numele zonei și care îi este povestea? Cum explorăm planurile vechi ale orașului nostru și cine au fost câțiva dintre primii exploratori ai vechiului București? Hai cu noi pe strada Mântuleasa!
 
Episodul 9
22 iulie 2020
Continuăm călătoriile în timp, în zona fostei Mahalale Mântuleasa, explorând clădiri trecute și prezente. Povestea tristă a unei frumoase școli dispărute, pivnițe misterioase, case odinioară strălucitoare, azi în paragină sau dimpotrivă, restaurate și îngrijite. Observăm stilul eclectic în arhitectură, într-o zonă protejată pentru valoarea sa istorică și ambientală. Învățăm să privim orașul.
 
Episodul 10
29 iulie 2020
Către mijlocul secolului al XVIII-lea, Bucureștiul devenise un centru comercial renumit, frecventat de negustori din toate zările Europei și ale Asiei Mici. Aici puteai găsi laolaltă mărfuri locale, orientale și occidentale. Cuibul comercianților era Târgul Dinăuntru, o zonă de oraș care cuprindea actualul Centru Vechi. O descindere în orașul negustorilor, ilustrată cu numeroase imagini din Arhiva Willy Pragher, un german care a fotografiat mult la București, în prima jumătate a secolului al XX-lea, când negustorii ambulanți și vechiul comerț existau încă. Haideți să descoperim împreună ce, cum și de unde cumpărau vechii bucureșteni și să pășim în Biserica Negustorilor, din vechea mahala cu același nume.
 
Episodul 11
5 august 2020
Continuăm călătoria în câteva părți de oraș familiare negustorimii bucureștene. Cine au fost ctitorii cei mai renumiți ai Bisericii Negustori și ce au dăruit ei lăcașului? Cum s-a acoperit și cum s-a re-descoperit pictura lui Pârvu Mutu din vechea biserică a Mahalalei Negustori? Cum arătau și cum funcționau hanurile de demult ale capitalei noastre, de la Hanul lui Șerban Vodă la cel al lui Manuc-Bei dar și alte mici hanuri negustorești, cu nume inedite. Hai să mai aflăm câteva istorii de oameni și locuri vechi bucureștene, la pas prin oraș sau printre pagini de carte!
 
Episodul 12
9 septembrie 2020
Din nou prin București, încercând să înțelegem munca și lupta celor care se preocupă de îngrijirea și păstrarea imaginii frumoase a orașului. Intrăm puțin în gândurile arhitecților din echipa ARCEN, care au studiat cele 98 de zone din oraș protejate pentru valoarea lor arhitecturală și ambientală. Privim fațade în diferite stadii de restaurare, analizăm forme și materiale. Aflăm despre stilul Art Nouveau și despre viața caselor, la întâlnirea cu istoria. Haideți să vedem împreună ce-ar fi de făcut ca orașul nostru să își poată descoperi frumusețea, adesea umbrită de nepăsarea celor care îl locuiesc.
 
Episodul 13
16 septembrie 2020
La cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea, Bucureștiul se transforma rapid din târgul cu obiceiuri orientale în orașul numit de unii ”Micul Paris”. Tânărul regat era în căutarea identității sale culturale, pe care avea să o exprime și în felul de a construi. Este vremea în care, pe lângă stilurile de arhitectură inspirate din Apusul Europei, se naște stilul neoromânesc, sub bagheta genială a unui artist plin de idei dar și mare iubitor al arhitecturii vechi românești. Hai să descoperim împreună câteva dintre clădirile proiectate de arhitectul Ion Mincu, care luminează și azi în peisajul orașului nostru.
 
Episodul 14
23 septembrie 2020
Continuăm periplul prin Bucureștii începutului de secol XX, explorând istoria și înfățișarea câtorva locuri frecventate odinioară mai ales de bucureștenii înstăriți. Bufetul de la Șosea și Școala Centrală de Fete, iată două clădiri care poartă pecetea stilului neo-românesc, oferindu-ne totodată prilejul unui șir de povestiri despre obiceiurile și stilul de viață al înaintașilor noștri recenți. Episodul se încheie cu o descindere în casa arhitectului Ion Mincu. Haideți să descoperim împreună câteva locuri prețioase ale orașului, aflate adesea în drumurile noastre.
 
Episodul 15
30 septembrie 2020
Drumul prin Capitală ne poartă mai departe pe Șoseaua Kiseleff, odinioară locul favorit de promenadă al bucureștenilor. Ne oprim la o clădire neoromânească cu o istorie tumultuoasă – Muzeul de la Șosea, astăzi Muzeul Național al Țăranului Român. Aflăm povestea devenirii primului muzeu de artă națională și a celui care, decenii la rândul, și-a dedicat viața dezvoltării unuia dintre cele mai importante spații publice de cultură din orașul nostru. Alexandru Tzigara-Samurcaș a fost istoric de artă, profesor, colecționar îndrăgostit de lumea țărănească și, mai cu seamă, a fost un vizionar. A adunat obiecte din toate colțurile țării și a conceput o expunere cu adevărat inovatoare pentru începutul secolului XX. Hai să descoperim împreună cum s-a născut locul pe care bucureștenii îl numeau cu drag Muzeul de la Șosea.
 
Episodul 16
7 octombrie 2020
Continuăm povestea Muzeului de la Șosea, traversând secolul al XX-lea până la Revoluția din 1989. De la expunerea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, la cea a Muzeului de Artă Populară și la primele zile ale Muzeului Țăranului Român, povestim despre felul în care ne vorbesc obiectele, despre influența regimurilor politice asupra muzeelor dar și despre pasiunea și creativitatea salvatoare a unora dintre muzeografi. Hai la pas, printr-un secol, în sălile Muzeului de la Șosea!
 
Episodul 17
14 octombrie 2020
Din nou la Muzeul de la Șosea pentru a explora etapa lui contemporană: Muzeul Țăranului Român. Cum s-a reînnodat povestea cu Muzeul din vremea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș și cum a devenit un muzeu foarte apreciat în plan european, primind în 1996 distincția Muzeul European al Anului. Cum s-a strâns echipa de lucru, cum au fost primele expoziții, cum a fost recuperat patrimoniul muzeului, ce a fost muzeul misionar și cum s-a construit expunerea permanentă sub bagheta lui Horia Bernea. Hai să descoperim împreună de ce este Muzeul Țăranului Român un muzeu altfel.
 
Episodul 18
21 octombrie 2020
Continuăm plimbarea prin capitală, invitându-vă să descoperim împreună istoria unui muzeu cu totul ieșit din comun, contopit azi cu Parcul Herăstrău. Cine a fost profesorul Dimitrie Gusti, ce este sociologia, cum se cercetau satele în prima jumătate a secolului trecut, cum s-a născut acest muzeu despre sat, în aer liber, și cum a funcționat la început. Hai cu noi prin timp și spațiu la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti!
 
Episodul 19
4 noiembrie 2020
Descoperim astăzi o clădire cheie a culturii noastre, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea în apropierea Palatului Regal, pe traseul cel mai faimos al orașului, Calea Victoriei. De ce și cum s-a construit Atheneul Român, cine și în ce fel a contribuit la realizarea acestui măreț proiect, de unde s-a inspirat arhitectul Albert Galeron, cum a devenit Atheneul Român o emblemă a Bucureștiului și a culturii române în general. Hai la pas, prin grădina și prin clădirea Atheneului!
 
Episodul 20
11 noiembrie 2020
Vă invităm la o plimbare în timp și spațiu pe cel mai renumit traseu al orașului nostru, inițiat de voievodul Constantin Brâncoveanu și devenit mai apoi zona în care s-au concentrat instituții publice, hoteluri, palate și alte clădiri care au făcut istorie. Ghidul nostru va fi diplomatul Gheorge Cruțescu, cel care a scris cea mai renumită carte despre Calea Victoriei. Hai cu noi la pas pe vechiul Pod al Mogoșoaiei!
patrimoniu cultural