MonumentFor
evenimente
STATUI VII la SPOTLIGHT 2023
21 - 23 aprilie 2023
STATUI VII (Adoptă o statuie) la Festivalul Internațional al Luminii - SPOTLIGHT 2023

SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival se află la a şaptea ediție și este unul dintre evenimentele bucureștene care strânge anual peste 150.000 de spectatori în trei zile de festival. Organizat de către ArCub și lansat în 2015 cu ocazia Anului Internațional al Luminii și Tehnologiei Luminii, festivalul, gândit ca o expoziție itinerantă, își propune să prezinte Bucureștiul într-o nouă lumină, să reinventeze, printr-un spectacol de video-mapping și iluminat arhitectural , clădiri și monumente emblematice situate pe Calea Victoriei, una dintre cele mai faimoase artere ale Bucureștiului.

Monumentele au o valoare cultural-artistică inestimabilă, sunt dovezi  istorice de necontestat, adevărate lecții de istorie, reprezintă identitatea, istoria, moștenirea unui popor. Pe lângă toate acestea, amplasate în locuri cheie ale orașului, ele pot fi puncte de reper, loc de întâlnire, de meditare.

În anul 2021, am dezvoltat programul Adoptă o statuie, comunicat cu numele STATUI VII, o inițiativă care îndeamnă la conștientizarea necesității protejării monumentelor, la aprecierea patrimoniului cultural și a reperelor istorice ce au format moștenirea culturală din diferite perioade. Ne-am propus să prezentăm monumentele, nu ca pe obiecte, ci ca pe locuri în care îți poți crea amintiri din orașul în care trăiești.

Ca urmare, ”SPOTLIGHT – Festivalul luminii” este ocazia perfectă în care comunitatea oamenilor creativi din București, consumatori de cultură și interesați de oraș, pot face cunoștință cu programul STATUI VII (Adoptă o statuie) și se pot alătura demersului MONUMENT FOR, generând o implicare activă și directă a comunității în viața monumentelor din București.

Ne dorim ca și anul acesta, prin participarea noastră în cadrul festivalului, să invităm publicul să marcheze monumente din București unde au amintiri sau să tag-uiască statuile atunci când merg să trăiască o experiența la fața locului, să generăm interes și memorabilitate în rândul statuilor prin asocierea lor cu diverse momente din viețile publicului.

Între 21 și 23 aprilie 2023, în fiecare seară, instalații și proiecții surprinzătoare vor anima patru dintre monumentele situate pe Calea Victoriei, într-un spectacol de artă vizuală având ca temă ”Geometry of the City”.

Carol I

Statuia ecvestră a regelui Carol I, din Piața Revoluției, îmbracă haine moderne.

Monumentul capătă noi dimensiuni fiind reimaginat prin intermediul video proiecției în maniere și ipostaze inedite. Amplasamentul statuii îi oferă un rol principal, foarte vizibil, astfel aceasta se decupează diferit geometriei și poveștii orașului, în funcție de poziția privitorului.

Iuliu Maniu

Ansamblul monumental dedicat Iuliu Maniu, amplasat în Piața Revoluției, vis-a-vis de Biserica Krețulescu, privind spre  Corneliu Coposu.

În istorie, între  Corneliu Coposu şi Iuliu Maniu a existat, dintotdeauna, o strânsă legătură, o prietenie ce depăşea barierele legăturilor politice şi profesionale dintre cei doi.

Poate nu întâmplător, monumentele dedicate celor doi sunt așezate față în față, privind parcă unul spre celălalt, continuând să fie împreună ca în vremurile în care,  în calitatea de secretar personal şi apoi politic, Corneliu Coposu a trăit în apropierea lui Iuliu Maniu, ani de grele încercări pentru România (în perioada 1938-1947).

Cu ocazia celebrării a 150 de ani de la nașterea marelui om politic, monumentul lui Iuliu Maniu este revitalizat prin intermediul culorilor și luminilor căpătând un aer proaspăt și dinamic. Un ecran LED atipic ce va completa grupul statuar va oferi informații despre viața și realizările marelui om de stat Iuliu Maniu, împachetate într-un colaj grafic plin de culoare și mișcare.

Corneliu Coposu

Monumentul dedicat lui Corneliu Coposu,  din Piața Revoluției, lângă Biserica Krețulescu,va fi și el parte a circuitului STATUILOR VII din cadrul Festivalului Luminii. Pe monumentul omului politic vor fi proiectate prin video mapping jocuri de lumini și umbre cu accent pe formele geometrice simple sau complexe, dar întotdeauna curate și limpezi asemenea sufletului și caracterului marelui român Corneliu Coposu.

 

 

Mihai Eminescu

Universul poetic eminescian prinde viață în Parcul Ateneului conturând un spațiu mistic în care pare că însăși poetul recită, prin intermediul actorilor, într-o estetică modernă și actuală, câteva dintre poeziile sale ce încă au o relevanță socială foarte contemporană.

Zona din jurul statuii lui Mihai Eminescu va fi transpusă într-o atmosferă intimă, dar magică, emoțiile privitorului alternând între stările oferite de poezia autorului și cele relevate prin jocul proiecțiilor, luminilor și cel al efectelor sonore.

SPOTLIGHT 2023