MonumentFor
evenimente
 Inaugurare Monument SLT. Ecaterina Teodoroiu
18 octombrie 2023
Inaugurare Monument SLT. Ecaterina Teodoroiu
”Eroina de la Jiu” – slt. Ecaterina Teodoroiu

”Pentru dragostea-i de ţară, pentru simţu-i rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă….”


E o poveste ce sună mai mult a legendă…

Ecaterina Teodoroiu, una dintre cele mai autentice eroine ale istoriei noastre contemporane,  s-a născut la 14 ianuarie 1894, într-o familie de oameni nevoiaşi, cu mulţi copii.

Era foarte inteligentă și ambiţioasă. Dorea să devină învățătoare, motiv pentru care s-a mutat la București, s-a înscris la Școala de Fete și s-a  înrolat ca cercetaş. Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, a participat pe front ca soră medicală.

Moartea fratelui ei Nicolae, cel cu care Ecaterina s-a înţeles cel mai bine dintre toţi copiii, a afectat-o foarte mult. În octombrie 1916, Ecaterina Teodoroiu decide să slujească ţara în locul fratelui ei, să îl răzbune. Un alt motiv care a determinat-o pe eroină să se înroleze a fost faptul că iubitul său Gheorghe era deja pe front. Părinţii ei nu au fost de acord, dar decizia ei fusese deja luată. Războiul a luat-o cu el…

În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. În război, Ecaterina a fost rănită la ambele picioare şi a fost tratată la spitalele Filiaşi, Craiova, Iaşi. Şi-a revenit, apoi a fost luată prizonier, a reuşit să scape împuşcând câţiva soldaţi germani. Pentru toate faptele de arme a fost decorată în martie 1917, mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească” de aur, iar apoi, prin decret regal, cu „Virtutea militară” clasa a II-a.

A fost vizitată personal de Regina Maria care i-a conferit decorația și a înaintat-o în gradul de sublocotenent.

”Ecaterina Teodoroiu a fost pilda celor mai viteji apărători ai Țării, pe care i-a întrecut prin puterea cu care-și înfrângea slăbiciunea femeiască, știind să dovedească vigoarea bărbăției de trup și de suflet și calitățile întregi ale unui ostaș neobosit.” (Arhivele Militare Române, fond cit, dosar 214/1928, f. 8).

Cea pe care generalul francez Henri Mathias  Berthelot a comparat-o cu Ioana D’Arc, iar alții au numit-o  „Eroina de la Jiu”, şi-a dat suprema jertfă, lipsită de orice trufie, de orice deşartă ambiţie, numai din dragostea de a apăra pământul Țării noastre.

A căzut la 22 august 1917, cu un an înainte de înfăptuirea Marii Uniri. Și-a dat viața cu simplitatea ostașului român, lovită în piept de două gloanțe, trase de o mitralieră a unor unități din Regimentul 40 Rezervă german, murind, nu înainte de a le spune oștenilor alături de care lupta: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine”.

”Sufletul ei mare, chipul ei sfânt va rămâne icoana pilduitoare pentru toată lumea, arătând ce poate un suflet de femeie, care luptă pentru țara ei!” ( Victor Cădere)

Data, Ora și Locația

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – Monument For, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere ”slt. Ecaterina Teodoroiu” organizează evenimentul de Inaugurare a monumentului dedicat Eroinei de la Jiu - SLT. Ecaterina Teodoroiu.

 

Data: 18 octombrie 2023

Intervalul orar de desfășurare a evenimentului: 12.30 – 13.30

Locație: București, Sectorul 5 , Șoseaua Panduri nr. 16-18.

 

Activități în cadrul evenimentului:

Ceremonia militară cu participarea Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”;

Dezvelirea monumentului;

Ceremonia de sfințire a monumentului;

Mesajele oficialităților prezente la ceremonia de inaugurare;

Eroina de la Jiu