EROII C.F.R.

INFORMATII ADITIONALE
 • Autor
  CORNEL MEDREA, ION JALEA
 • Anul amplasarii
  1923
 • Materiale Folosite
  bronz
 • Adresa
  Piata Garii de Nord

Grupul statuar EROII CEFERIŞTI a fost realizat de către Cornel Medrea și Ion Jalea, fiind amplasat în anul 1923. Statuia este realizată din bronz și are o înălțime 2,50 m, iar soclul are o înălțime 7,0 m, fiind realizat din granit. Este înscris pe Lista monumentelor istorice a MCC: 41 D 054 LMI 2004: B-III-m-B-19986

Astăzi, îl găsiți amplasat în: Piaţa Gării de Nord

Grupul statuar EROII CEFERIŞTI a fost ridicat  pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști  căzuți în Primul Război Mondial.

Pe fațada principală a este înscrisă inscripția: "Eroilor CFR - 1916-1918"

Pe partea laterală a soclului, este săpată în marmură albă următoarea inscripție: “OMAGIU SI RECUNOSTINTA EROILOR MILITARI DE CAI FERATE SI TRANSPORTURI DIN ARMATA ROMANA CARE S-AU JERTFIT PENTRU CAUZA NATIUNII”

Grupul statuar este montat pe un piedestal, format din două volume paralelipipedice, din beton, placat cu granit, care se sprijină pe un soclu în cinci trepte și este compus din mai multe personaje. O femeie, care simbolizează Patria ce ține o cunună de lauri deasupra capului unui muncitor feroviar. Lângă aceasta, de o parte a soclului,  se găsește un soldat român, ce poartă o ținută de campanie, acesta ocrotește o femeie și copilul acesteia, iar de cealaltă parte a soclului, se află doi muncitori ceferiști.