DIMITRIE CANTEMIR

INFORMATII ADITIONALE
  • Autor
    ION IRIMESCU
  • Anul amplasarii
  • Materiale Folosite
  • Adresa
    Bvd. Dimitrie Cantemir

Bustul lui Dimitrie Cantemir  a fost realizat de către Ion Irimescu, și amplasat în anul 1973. Statuia este realizată din bronz și are o înălțime de 1,10 m, iar soclul 1,80 m, fiind realizat din beton tencuit. Acest monument se află pe lista monumentelor istorice a MCC: B-III-m-B-19969

Astăzi, îl găsiți amplasat în: Bd. Dimitrie Cantemir / Bd. Mărăşeşti

Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673, in localitatea ce astăzi îi poartă numele, comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui. La 14 ani a fost nevoit să plece la Constantinopol (1688-1690), unde a stat 12 ani, ca zălog al tatălui său pe lângă Înalta Poartă. Dimitrie Cantemir  a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie - aprilie 1693 și 1710 - 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn după modelul lui Constantin Brâncoveanu, însă Poarta nu l-a confirmat în domnie. Din 1695 a fost numit ambasador la Constantinopol. La 17 ani de la prima domnie, turcii l-au înscăunat la Iași (1710) din nou pe Dimitrie Cantemir, având misiunea de a-l supraveghea pe Constantin Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Imperiul Otoman, dar acesta însuși s-a orientat spre Rusia, ca entitate ortodoxă, opusă Islamului, după aceasta fiind necesar refugiul acestuia în Rusia, unde s-a și stins din viată la 21 august 1723.

Astăzi, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iași. Acestea au repatriate în 1935, grație lui Nicolae Iorga. Pe lespedea raclei sale este scris următorul text: „Aici, întors din lunga și pre greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, odihnește Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei”