Inaugurare monument de for public dedicat “PRINTULUI RAINIER AL III LEA DE MONACO”

La data de 04 octombrie 2017, pe Aleea Circului din Bucureşti, Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor, a dezvelit una dintre cele mai expresive lucrări de artă plastică din România – Ansamblul „Prințul Rainier al III-lea de Monaco”, operă a sculptorului Ionel Stoicescu, un artist remarcat pentru acurateţea expresiei faciale a modelelor sale, fapt care l-a consacrat în portretistica monumentelor de for public.

Sculptorul a reuşit să surprindă deopotrivă ţinuta solemnă, princiară, a ilustrului monarh, împreună cu aerul vesel, distrat de un spectacol de circ desfăşurat sub privirile sale. Un aer care l-a făcut pe Rainier al III-lea, unul dintre cei mai iubiţi suverani ai lumii. Alegoria este întregită de o scenă desprinsă din lumea circului, o figuraţie ireal de exactă din care nu lipsesc elefantul, clovnul sau acrobatul, spre deliciul celor mici, prezenţi pe platforma monumentului indiferent de oră sau de vremea de afară.  

După un mic spectacol de dans, acrobație și de dresură de cai, la ceremonia de dezvelire au ținut discursuri Prințesa Stephanie de Monaco (descendentă a familiei prințului Rainier III de Monaco și invitată de onoare), Primarul General Gabriela Firea, Ministrul Culturii Lucian Romașcanu, ambasadorul Principatului de Monaco în Romania, E.S. Robert Fillon și Alteța Sa Regală principele Radu Duda. 

Participanții la eveniment au umplut aleile și au aplaudat entuziaști pe parcursul manifestării, savurând (îndeosebi cei mici) momentele de acrobație, dans și dresură de cai, prestate de artiștii Circului de Stat.

Printul Rainier de Monaco (31 mai 1923-6 aprilie 2005) a fost Prințul ereditar al Principatului Monaco timp de aproape 56 de ani. Este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, în cadrul căruia a participat și Circul de Stat din România.