Eveniment special de Ziua Regalității și Independenței

COMUNICAT DE PRESĂ

Eveniment special de Ziua Regalității și Independenței

Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a sprijinit Casa Regală a României în organizarea ceremoniei desfășurată cu ocazia Zilei Regalității și a Independenței. Evenimentul a fost marcat prin depuneri de flori în Piațeta Regelui și la Statuia Regelui Carol I din București.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu, Alteța Sa Regală Principesa Elena, Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Regală Principesa Maria, împreună cu publicul prezent, au asistat la o ceremonie militară pe acordurile Imnului Regal interpretat de fanfara Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul. Evenimentul s-a încheiat cu o demonstrație de îndemânare cu arma.

Mai mult, în semn de omagiu și prețuire, marcăm Ziua Regalității și a Independenței și la Arcul de Triumf, unde sala pasionaților de istorie este special amenajată cu cele mai relevante cărți dedicate regalității apărute la Editura Litera. Vă invităm să descoperiți detalii inedite, documente, ceremonii, o istorie grandioasă în imagini a Familiei Regale și a personalităților care au marcat semnificativ istoria, prin intermediul cărților-album publicate pe această temă: ”Susține cu a ta mână Coroana Română” Margareta a României, Radu al României, „Regele Mihai. Album istoric” de Diana Mandache, “Provisional Romania” de Principele Radu al României, “Patrie și destin. Principesa Moștenitoarea a României” de Diana Mandache, “Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” de Ioan-Aurel Pop, “Istoria ilustrată a românilor pentru tineri” de Ioan-Aurel Pop, “România în Primul Război Mondial” de Petre Otu.

Informații suplimentare:

Vă reamintim că la Arcul de Triumf, până pe 15 iunie 2019, se derulează campania Cartea în Triumf. Monumentul este deschis pentru vizitare în fiecare zi, începând cu ora 10:00. Accesul este permis până la ora 17:30. Programul de vizitare al Arcului de Triumf se încheie la ora 18:00.

 

Ziua Regalității are o triplă semnificație pentru istoria României. Acum 153 de ani, pe data de 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României cu numele de Carol I. 11 ani mai târziu, la 10 mai 1877, Principele Carol I a proclamat Independența României, țara noastră ieșind astfel de sub dominația Imperiului Otoman. Totodată, la 10 mai 1881 România a devenit regat, iar Carol I a fost încoronat ca primul rege al României.

 

Imagini de la evenimente pot fi regăsite pe canalele de comunicare oficiale ale Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic:

Pagina oficiala de facebook a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Pagina oficiala de instagram a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Canalul oficial de youtube al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic