Inaugurare ”Aripi - în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989”

Inaugurare ”Aripi - în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989”

Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul „Aripi - în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989”, este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Susţinut de Ministerul Culturii până în anul 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi finalizat la începutul anului 2016.
Inaugurarea monumentului „Aripi- în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989, autor Mihai Buculei, va rămâne peste secole o zi importanta în peisajul turistic al Bucureștilor. Dezvelirea plăcii comemorative s-a făcut în prezența ultimilor supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste, membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și a reprezentanților Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului (INTER ASSO), ținându-se un moment de reculegere în memoria celor căzuți.
Evocarea cumplitei lor experiențe urmată de elogiul generației noastre pentru imensul lor sacrificiu, au fost exprimate prin vocea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, care ne-a făcut onoarea dezvelirii plăcii comemorative care va dăinui în Piaţa Presei Libere, chiar pe locul fostei statui a lui V.I. Lenin, ca o ironică răzbunare divină a sutelor de mii de victime împotriva călăului ideologic al acestora. Manifestarea a fost marcată de un moment religios unic cu participarea tuturor cultelor religioase unanim recunoscute.
Monumentul este alcătuit din trei aripi din inox cu înălțimi ce variază de la 20,28m până la 23,48m. Ansamblul monumental are o greutate totală de 103 tone și se află amplasat pe o colină cu înălțimea de 6 m, aceasta este acoperită cu gazon verde, iar în partea din față este placată cu granit roșu. Colina reprezintă „un tumul, care simbolizează mormântul celor dispăruți în pușcării. Aceasta va fi acoperită cu gazon verde, care este tăiat cu un plan de granit roșu, din cel care era pe soclul lui Lenin” (Mihai Buculei).