Inaugurare „Bust din bronz pe soclu Alexander Dubček”

Inaugurare „Bust din bronz pe soclu Alexander Dubček”

 

Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a realizat, prin acceptarea ofertei de donație, monumentul de for public „Bust din bronz pe soclu Alexander Dubček” autor Viťo Bojňanský.  Bustul este realizat din bronz, fiind dedicat lui Alexander Dubček (1921-1992), om politic slovac și conducător, pentru scurt timp, al Cehoslovaciei (1968-1969).

Bustul comemorativ al politicianului slovac a fost donat Primăriei Municipiului București în contextul în care Republica Slovacă va prelua, pentru prima dată în istorie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu a doua jumătate a anului 2016, și de asemenea, cu ocazia aniversării a 95 de ani de la nașterea lui Alexander Dubček.

Alexander Dubček a fost o personalitate marcantă din istoria recentă a Slovaciei, om politic și fost conducător, pentru scurt timp, al Cehoslovaciei (1968-1969), acesta a încercat să reformeze regimul comunist în timpul Primăverii de la Praga, dar a fost forțat să demisioneze. În momentul răsturnării conducerii comuniste, Dubček a descris Revoluția de Catifea ca o victorie a ideii socialismului uman pe care o promovase el.

Ceremonia de dezvelire a monumentului de for public „Bust din bronz pe soclu Alexander Dubček” autor Viťo Bojňanský, a avut loc în data de 30 august 2016, în Parcul Sălii Palatului, din Str. Ion Câmpineanu, nr. 30, Sector 1, în prezența a numeroase personalități române și slovace: Primarul General al Municipiului București, Doamna  Gabriela FIREA, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovacia, E.S. Domnul  Miroslav LAJČÁK, Ambasadorul Republicii Slovace la București, E.S. Domnul Jan GABOR, Ministrul Afacerilor Externe al României, E.S. Domnul Lazăr COMĂNESCU, fostul Președinte al României, Domnul Emil CONSTANTINESCU, Președinte interimar al Camerei Deputaților Domnul Florin IORDACHE, foștii miniștri de externe  Domnul  Bogdan AURESCU și Domnul Titus CORLĂȚEAN,  Președintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Domnul Petru FILIP, Secretarul de Stat M.A.P.N, Doamna Otilia SAVA, senatorul P.S.D, Doamna Ecaterina ANDRONESCU, Domnul Academician  Răzvan THEODORESCU. La eveniment au  mai fost prezenți și alți reprezentanți ai Corpului Diplomatic, academicieni, sculptori și înalți demnitari români și străini.