10 mai - Ziua Regalității Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic găzduiește expoziția

Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), sub auspiciile Familiei Regale a României, organizează expoziția intitulată 10 mai - Ziua Regalității.

Vernisajul va avea loc începând cu ora 19:00, în Parcul Regele Mihai I, ExpoFlora, Pavilon A (Herăstrău).

Expoziția ilustrează unele dintre cele mai importante momente din istoria poporului român și totodată a regalității, aducând în atenția vizitatorilor o serie de lucrări tematice ce relevă rolul figurilor regale ale României în dezvoltarea statului modern, completate atât de fotografii originale cu membrii Casei Regale, cât și de obiecte de epocă, uniforme militare din Batalionul de Gardă Regală, medalii, insigne, ordine și distincții militare.

Mai mult, în semn de omagiu și prețuire, în cursul zilei de 10 mai 2018, în intervalul orar 10:30-11:30, la statuia ecvestră ce îl înfățișează pe Carol I din fața Palatului Regal din București, monument de for public aflat în patrimoniul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Familia Regală a României va depune coroane de flori în cadrul unei ceremonii.

Informaţii suplimentare:
Expoziția 10 mai - Ziua Regalității va fi deschisă publicului larg pe data de 10 mai între orele 20:00 - 22:00 și în perioada 11 mai 2018 – 16 mai 2018, în intervalul orar 10:00-18:00.

Ziua Regalității are o triplă semnificaţie pentru istoria României. Acum 152 de ani, pe data de 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României cu numele de Carol I. 11 ani mai târziu, la 10 mai 1877, Principele Carol I a proclamat Independența României, țara noastră ieşind astfel de sub dominația Imperiului Otoman. Totodată, la 10 mai 1881 România a devenit regat, iar Carol I a fost încoronat ca primul rege al României.

Imagini de la evenimente pot fi regăsite pe canalele de comunicare oficiale ale Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic:

facebook.com/ampt.pmb/

instagram.com/ampt_bucuresti/